Представљен Извештај о раду Буџетског фонда у 2017.години

На данашњој конференцији за штампу Надзорног одбора Буџетског фонда за лечење деце у иностранству Министарства здравља, Веран Матић, председник Надзорног одбора фонда, др. Владислав Вукомановић председник Већа лекарских комисија и др Владимир Ђукић, државни секретар Министарства здравља представили су данас извештај о раду Буџетског фонда за 2017. годину.

У 2017. години Буџетски фонд је располагао са 261.402.000,00 динара за трошкове лечења 39 пацијената и за трошкове генетских или метаболичких испитивања, анализе 76 узорака у иностраним здравственим установама, као и за довођење страних стручњака у четири наврата приликом којих је изведено пет операција,  потрошено је укупно 206.005,114,80 динара.

У лекарским комисијама било је ангажовано преко 50 најбољих стручњака из свих области.

Највећи број пацијената 22, је са неуролошким и неурохирушким обољењима, церебралном парализом или тешким обољењима крвних судова мозга, 4 пацијента сус а хемато онколошким обољењима, 3 са срчаним, 2 са болестима локомоторног система, 2 трансплатације органа, васкуларне аномалије, деформитет лица и обољења ока код превремено рођених беба.

Одбијана су три захтева за лечење јер су те болести могле да буду лечене у домаћим установама или је била реч о експерименталним видовима лечења, као и 46 захтева за генетско тестирање јер су и она могла да буду  урађена у домаћим здравственим установама. Надзорни одбор је закључио да се са средствима фонда упраљало на најсврсисходнији и најрационалнији начин од избора референтне установе па до вођења рачуна о свим неопходним трошковима.

Када год је било могуће наши стручњаци у пратњи пацијената присуствовали су операцијама, интервенцијама у страним установама, како би касније могли да прате опоравак пацијената али и како би стицали нова знања и вештине. Евалуације резултата лечења редовно се раде и краткорочно и дугорочно гледано закључак стручњака је да је постојање фонда у потпуности оправдано и да је у највећем броју случајева се лечење у страним установама позитивно одразило на стање пацијената. Забележена су два смртна случаја болесника (трансплатација плућа и леукемија).

Надзорни одбор је препоручио је Министарству здравља предлог који се тиче проширења дефиниције за одобравање лечења у иностранству и за “болести чије лечење у нашим здравственим установама даје знатно лошије резултате у односу на иностране центре” као и формирање листе приоритетних здравствених установа са којима је утврђена успешна сарадња са циљем ефикасније процедуре упућивања, лечења и контроле пацијената.

Надзорни одбор је посебно истакао неопходност да сви лекари обавештавају родитеље и пацијенте о постојању фонда и могућности за лечење у иностранству, ако то није могуће по правилнику Републичког фонда за здравствено осигурање. Такође охрабрује родитеље да се информишу о начину на који је могуће остварати права лечења деце преко овог фонда.

 

 

Напомене: Од оснивања фонда до данас укупно је на лечење у иностранство послато 112 пацијената као и 223 узорака за генетска или метаболичка испитивања

У текућој 2018. години, одобрено је лечење 26 пацијената и слање 48 узорака за генетска и метаболичка испитивања за шта је утрошено 157.176.284,24 динара.

На рачуну Бужетског фонда се тренутно налази 105.739.506, динара.

У случају да се ова средства потроше пре краја буџетске године, за нове одобрене пацијенте тражиће се средства из буџетске резерве. Ни један пацијент неће остати без могућности лечења ако би се потрошила сва средства пре краја године.

Чланови Надзорног одбора Буџетског фонда су Веран Матић, председник, Наташа Дамњановић, Дејан Пантелић, Сандра Павловић, Др Радоје Симић, Др Радан Џодић и др Синиша Дучић.