Информације о одобреним захтевима из Буџетског фонда у периоду од 01.01.2016 – 31.12.2016.

У току 2016.године реализован је одлазак 25 пацијената на лечење и контролне прегледе у иностране здравствене установе и послато је 74 узорка на дијагностичко испитивање у иностране лабораторије. Такође у 2016.години су долазила 2 инострана стручњака у Универзитетску дечју клинику и у Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије „др Вукан Чупић“, који су обавили ортопедске и сложене кардиолошке интервенције.

 

У 2016.години укупно је потрошено 160.661.866,93 динара и  9.442,75 CHF,

за трошкове лечења, трошкове слања узорака на дијагностичко испитивање и за ангажовање иностраних стручњака.

Најчешћа обољења због којих је одобравано лечење  из Буџетског фонда укључивала су:

– неуролошке болести, 10 пацијената;

– болести локомоторног система, 8 пацијената,

– хемато-онколошка обољења – 4 пацијента,

– обољења очију– 2  пацијента и

– кардиоваскуларна обољења – 1 пацијент.

 

За 2 пацијената оболела од церебралне парализе преко Буџетског фонда одобрена су средстава за одлазак на лечење у Ст Луис, САД, док је један пацијент оболео од ретке болести „moya-moya“ упућен у инострану здравствену установу у Цирих, Швајцарска. На контролни преглед  у исту установу је упућен пацијент који је био на оперативном лечењу у овој установи у 2015.години. За 5 пацијената, такође оболелих од неуролошких болести, којима су изведене неурохируршке интервенције,  одобрена су средства за лечење у Чешкој, Немачкој и Турској, док је један пацијент упућен на контролни преглед у Русију.

Из области ортопедије, један пацијент је упућен у Швајцарску на контролни преглед и оперативну интервенцију,  а одобрена су и средства за 7 захтева из области ортопедије за лечење у Кургану, Русија.

Из области хематоонкологије  одобрена су 4 захтев за лечење и то: 3 захтева за пацијенте оболеле од леукемије, који су упућени на лечење у Италију и Немачку, док је пацијент са меланомом упућен на лечење у Велику Британију.  Из области офталмологије одобрена су два захтева за лечење у Белгији.  За пацијента оболелог од кардиоваскуларних болести одобрена су средства за интервенцију која је урађена у Великој Британији.

Из Буџетског фонда су одобрена и средства за слање 74 узорака за генетско или метаболичко испитивање, у иностране лабораторије .

У току 2016.године из овог фонда   одобрен је и реализован долазак два инострана експерта, који су обавили ортопедске и кардиолошке интервенције у  Универзитетској дечјој клиници и Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „др Вукан Чупић“.

Ортопед из Русије је у Универзитетској дечјој клиници извео оперативно лечење болесника са сложеном ортопедском патологијом. Поред хируршких интервенција обављени су и консултативни прегледи за неколико пацијената са врло сложеном урођеном аномалијом локомоторног система.

У Институту за здравствену заштиту мајке и детета инострани стручњак из Немачке је  спровео лечење пацијената применом кардиолошке интервентне процедуре (неоперативна) у затварању урођеног дефекта преграде између комора срца, која се не спроводе у здравственим установама у Републици Србији.

 

Веће комисије Буџетског фонда је, у вези са избором иностране здравствене установе у коју су се пацијенти упућивали на даље лечење у иностранство, односно слање узорка на дијагностичко испитивање, увек уважавало предлоге конзилијума здравствене установе у којој се пацијент лечио.